Подводният високоволтов кабел между Швеция и Полша може да е повреден в резултат на експлозиите по двата газопровода "Северен поток 2“, съобщава телевизионният канал SVT, като се позовава на шведски специалисти.

Става дума за електрическата магистрала Swepol Link, положена по дъното на морето между полуостров Стерно близо до Карлсхамн в Швеция и населеното място Брусково Велкие в Полша през 90-те години на миналия век. По него Швеция изнася електроенергия, включително в периоди на високо сезонно потребление в други европейски страни. Според Пер Кварнефалк, представител на шведския енергиен оператор Svenska kraftnat, кабелът минава на 500 метра от мястото на една от последните експлозии.

Към момента експертите все още не знаят дали кабелът е получил някаква повреда. Според SVT той е бил изключен от известно време и затова все още няма актуални данни за неговата работа. "Не знаем колко мощна е била експлозията. За да сме сигурни, че всичко е наред, ще направим измервания в началото на следващата седмица“, уточни Кварнефалк. Той отбеляза, че е важно Швеция да продължи да снабдява Европа с електричество и за известно време е възможно това да се случва и без Swepol Link. Ако обаче линията не работи дълго време, това ще окаже сериозно влияние върху ситуацията с електроснабдяването.