Няколко безпилотни летателни апарата са били свалени край разположения близо до границата с Украйна град Курск в Русия, съобщават ТАСС и германският вестник Die Zeit, като допълват, че местните жители са докладвали за поредица от експлозии.

Системата за противовъздушна отбрана е свалила дроновете близо до града, съобщи областният управител Роман Старовойт в Twitter. Той призова жителите да запазят спокойствие: "Градът е под надеждната защита на нашата армия“, написа губернаторът.

За пострадали или материални щети не се съобщава към настоящия момент.

Руският граничен район Курск е многократно обстрелван от украинската армия от началото на войната в Украйна. В четвъртък руската армия съобщи, че е отблъснала опит за "нахлуване" на украински части в Белгородска област южно от Курск. Според Министерството на отбраната в Москва мотопехотни роти, ескортирани от танкове, са се опитали да "проникнат" в Белгородска област от Украйна. Атаката е спряна с бойни самолети и артилерия.

Белгородска област отдавна е обект на атаки от Украйна. Миналата седмица паравоенни групи навлязоха в региона от Украйна и предприеха атаки. Отговорност за акцията пое и опълчението "Свобода за Русия", основано от руснак.