Множество експлозии разтърсиха контролирания от Русия пристанищен град Бердянск в южната част на Запорожка област в Украйна, предава американският телевизионен канал CNN, като се позовава на доклади и от двете страни във военния конфликт.

Украински служители от градската военна администрация заявиха в Telegram, че има "удари по позициите на окупаторите“ в Бердянск, като добавиха: "Благодарни сме на украинските въоръжени сили за това, че доближиха освобождението на града“.

Към настоящия момент се очакват подробности и потвърждение от Генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна. "Според предварителните доклади корабите, които наскоро влязоха в пристанището на Бердянск, за да откраднат украинско зърно и скрап, бягат“, се допълва в съобщението.

Междувременно назначеният от Русия член на сформирания от Русия съвет на гражданско-военната администрация на Запорожие Владимир Рогов заяви, че пристанището е било ударено от ВСУ около обяд местно време. По думите му ударът по "мирния Бердянск е нанесен от бойци [на въоръжените сили на Украйна]. По предварителна информация няма жертви или щети“, написа той в Telegram.

Бердянск е пристанищен град на Азовско море на южното крайбрежие на Украйна. Под контрола е на руските сили от първите дни на конфликта. Неговото пристанище и преди е било атакувано от украинските сили. Градът се намира по крайбрежието от Мариупол, район, за който се смята, че Украйна ще се опита да си върне в рамките на предстоящата контраофанзива.

Миналата седмица руски официални лица заявиха, че украинските сили са нанесли "масиран удар" по града. Рогов твърди, че ударът може да е бил с "британските ракети Storm Shadow".

Бердянск се намира дълбоко в контролирана от Русия територия, на около 100 километра от фронтовата линия. Това означава, че ако Украйна стои зад предполагаемия удар, използването на ракети Storm Shadow би било възможен вариант.