Експлозия е разтърсила руския град Белгород, като по данни на SOTA е ударена сградата на регионалното подразделение на Федералната служба за сигурност (ФСБ) на Руската федерация.

Сигналът за взрива е подаден минути преди полунощ. 23.56 часа. "Поради въведения в града режим на контратерористична операция, всякакви публикации без позоваване на официални източници са забранени в региона“, отбелязва медията.

В понеделник в социалните мрежи проукраински групировки – "Руски доброволчески корпус“ и "Свобода на Русия“ обявиха "началото на освобождението на Русия от режима на Путин“.

В интернет се появиха видеоклипове с военни, танкове и дори хеликоптер в района на Белгород, а също и на "военни“ в Брянска област. Събитията – каквито и да са те – се развиват в регионите, разположени близо до границата с Украйна.

Първоначално руските власти не коментираха официално случващото се, но по-късно съобщиха за проникването на "украински диверсанти“.

Министерството на отбраната на Русия :продължава да разчиства територията" на Грайворонския район на Белгородска област след нахлуването на диверсионно-разузнавателна група (ДРГ) от Украйна, съобщи губернаторът Вячеслав Гладков. По думите му, цитирани от вестник "Коммерсант“, е била разпоредена евакуация на редица населени места. Има информация за една загинала жена и още двама ранени, без да се привеждат допълнителни подробностиза причините. 

В резултат на "нападение на диверсанти“ са били ранени общо осем души, има и данни за разрушени сгради. В района е въведен режин на антитерористична операция.

Украинските власти отричат ​​участие в събитията и твърдят, че зад тях стоят "руски партизани“. През нощта районът е бил обстрелван три пъти, съобщава РБК-Украйна.