Украйна, която поразява цели на разстояние над 300 километра, вече е достигнала напредналите държави, които имат такива системи за противовъздушна отбрана. Това заяви в ефира на телевизия "Еспрессо“ украинският експерт по авиация Константин Криволап.

"В нощта на 19 април от Моздок излетяха два Ту-22М3, всеки от които имаше по три ракети Х-22 на борда. Самолетите летяха до Черно море, достигайки нивото на Севастопол, малко по-далеч от Тарханкут, и изстреляха ракетите. Две от тези ракети бяха свалени. След това тези бомбардировачи се обърнаха и полетяха към Моздок, но единият от тях не достигна до там“, заяви експертът.

По думите му, официално е потвърдено, че самолетът е бил свален от модернизирана съветска ракета от 60-те години на миналия век, която по това време се е разработвала за сваляне на американски стратегически бомбардировачи.

"Въпреки това всички експерти се надигнаха, включително и аз, питайки: защото не разбирах как стационарна пускова установка С-200 може да бъде замаскирана или бетонирана, тъй като ракетата тежи около 7 тона и е дълга 11 м“, добави Криволап.

Авиационният експерт отбеляза, че при изпитанията на транспортния самолет, разработен от конструкторското бюро Антонов "Руслан“, се е наложило фюзелажа на този самолет да бъде вкаран в хидравличния басейн. Поради това е избрано точно време за тази операция, така че спътниците да не са в определена зона.

"И всички медии казват, че е свален с ракета С-200. Вярвам, че ако нашето разузнаване казва, че се казва "С-200“, тогава ние ще кажем, че това е С-200. Главното е, какви изводи могат да се извлекат от това, а не как се нарича тази ракета и с какво са го свалили. Според мен основното е, че Украйна показа постоянната си способност да сваля самолети като стратегическия ракетоносец Ту-22М3, въпреки че не е съвсем стратегически, защото няма обхват“, подчерта Криволап.

Той също така припомни, че по-рано е бил свален А-50У, така че можем да кажем, че Украйна има оръжие, което може да достигне такова разстояние.

"Вариантите за това оръжие за ограничени. Има ракети от противовъздушния корабен комплекс SM-6 и някои модификации на Aster 30 от комплекса NASAMS, но ние не използваме западно оръжие за действие на руска територия, а самолетът падна в района на Ставропол във въртене, нещо не беше наред с двигателя, Украйна вече е сред напредналите държави, която разполага със системи за противовъздушна отбрана, способни да поразяват на разстояние над 300 км“, заключи експертът.