Активистите на Just Stop Oil може да преминат към по-сериозни повреди на картини, да започнат да режат известни произведения в знак на протест срещу разработването на нови петролни и газови находища, заяви представителят на движението Алекс де Конинг пред Sky News.

Движението се противопоставя на плана на британското правителство да разреши добива на нефт и газ от 46 находища през 2025 г. Активистите многократно организираха протести, блокираха главни пътища и се залепяха за картини в галерии.

"Потенциално може да се стигне до това един ден в бъдещето, да“, каза де Конинг попитан за рязането на картини, ако протестите ескалират.

Според него активистите на Just Stop Oil "не искат да правят подобни неща", но възнамеряват да направят всичко възможно, за да спрат добива на изкопаеми горива. Ако протестите ескалират, движението "ще бъде вдъхновено" от примери от миналото, по-специално от действията на британските суфражетки в началото на миналия век, които "яростно рязаха картини, за да предадат своето послание", добави той.

Каналът припомня епизод, когато през 1914 г. суфражетката Мери Ричардсън разрязва с касапски нож картината на Диего Веласкес "Венера с огледало“ в Националната галерия в Лондон, като по този начин се обяви против ареста на колежката си Емелин Панкхърст.

Говорител на еко-движението казва, че е "лудост", че хората са по-загрижени за протестите на активистите срещу картините, отколкото за съдбата на милионите хора, засегнати от наводненията в Пакистан. Де Конинг също потвърди, че ще има още протести преди Коледа, които "в по-голямата си част ще представляват блокиране на пътища" във Великобритания.

По-рано активисти на Just Stop Oil протестираха няколко поредни дни, катерейки се върху метални конструкции над пътя M25 около Лондон, които служат за закрепване на пътни знаци. В резултат на това движението в няколко участъка от магистралата беше блокирано. Един ден след блокиране на пътя се сблъскаха два камиона, в резултат на което пострада един полицай. Полицията задържа няколко десетки души за нарушаване на обществения ред, някои бяха изправени пред съда.

Това не са първите инциденти с участието на активисти на Just Stop Oil - преди това протестите продължаваха непрекъснато повече от месец. Те заляха с боя сградите на Министерството на вътрешните работи, МИ-5, Банката на Англия, както и фасадата на бутика за луксозни швейцарски часовници Rolex, сградите на автосалони за луксозни автомобили Bentley, Bugatti, Ferrari и централите на лобистки групи в Лондон. По-рано активисти хвърлиха шоколадова торта в лицето на восъчната фигура на крал Чарлз III в Музея на мадам Тюсо и заляха с доматена супа картината на Винсент ван Гог "Слънчогледи“ в Националната галерия в Лондон.