Активисти от екологичното движение Ultima Generazione, което се застъпва за спиране на разработването на нови петролни и газови находища, поляха със зеленчукова супа картината на Винсент ван Гог "Сеячът", която е изложена в Рим.

Според вестник il Messaggero в акцията, в която са участвали четирима души, е извършена в Палацо Бонапарте, където е представена популярна изложба.

По-рано екоактивистите в Рим многократно организираха блокади на магистрали, навличайки си гнева на обикновените граждани. Последният подобен случай се разигра тази седмица на околовръстното шосе и завърши с кадри на шофьори, които влачат екзалтирани младежи извън пътя.

В Европа протестите на екоактивистите продължават непрекъснато вече почти месец. Преди това те заляха с боя фасадата на бутик за луксозни швейцарски часовници Rolex, сградите на автосалони за Bentley, Bugatti, Ferrari и централите на лобистки групи в Лондон. Освен това активисти хвърлиха шоколадова торта в лицето на восъчната фигура на крал Чарлз III в Музея на мадам Тюсо и заляха с доматена супа картината на Винсент ван Гог "Слънчогледи“ в Националната галерия в Лондон.

През юли екоактивисти залепиха ръцете си за рамката на една от най-известните и най-популярни картини на Джон Констабъл в Англия – "Количката със сено“.