Активисти от екологичното движение "Последното поколение“ (Letzte Generation) изляха черна, мазна, подобна на боя течност върху входа на централата на Свободната демократическа партия СвДП) в центъра на Берлин в знак на протест срещу позицията й относно бъдещето на двигателите с вътрешно горене, съобщава германският национален ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Към настоящия момент край централата на свободните демократи има няколко полицейски патрулки, а три млади жени са заобиколени от служители на реда. В близост вече са скъсани плакати с надпис: "СвДП: професионалисти в блокирането, залепени за двигатели с вътрешно горене“. Либералите в Германия се противопоставят на прибързаната забрана на автомобили с ДВГ, които екоактивисти критикуваха.

Според някои съобщения те са провели подобни акции в четвъртък в Берлин и на други места, по-специално в офисите на Coca Cola и BASF.

Letzte Generation призовава за по-силна борба срещу изменението на климата, като например ограничения на скоростта по магистралите и по-ниски цени за използване на обществения транспорт. Представители на движението многократно са подчертавали, че ще продължат действията си, докато германските власти не намерят оптимално решение.

Действията на членовете на организацията стават все по-радикални през последните месеци. На 31 октомври 2022 г. двама екоактивисти се качиха на табели над натоварения аутобан A100 в Берлин, принуждавайки полицията да блокира движението. Също така заради действията на техни членове летищата в Берлин и Мюнхен преустановиха работата си. Акции бяха проведени и срещу произведения на изкуството в музеи. През декември представители на движението отсякоха върха на коледна елха близо до Бранденбургската врата в Берлин, а през февруари повалиха дърво пред кабинета на канцлера. Миналия уикенд те изляха черна боя върху стъклена инсталация с гравирани членове от германската конституция, разположена близо до сградата на Бундестага в Берлин.