Активисти от "Последното поколение“ (Letzte Generation) ще се опитат да парализират федералната германска столица Берлин с нови протестни действия, съобщава националният ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung.

В сряда се планират безредици в правителствения квартал, а от следващия понеделник "градът ще потъне в застой“, при това "за неопределено време“, написа групата в съобщение за акцията, заявка за участие в която вече са заявили около 800 активисти. Протестът трябва да приключи, само ако федералното правителство отговори на исканията на групата.

Сред тях са съставянето на социален съвет с избрани членове, които да разработват мерки, за да се гарантира, че Германия няма да използва изкопаеми горива като нефт, въглища или газ след 2030 г. Учени и политици са скептични, че това ще бъде възможно в толкова кратък срок. Изпълнение на подобно искане ще означава извеждане от експлоатация на превозни средства с двигатели с вътрешно горене и всички отоплителни системи на газ и нафта, както и на електроцентрали, работещи с газ и въглища.

"Ние ще парализираме града мирно“, увери говорителят на "Последното поколение“ Карла Хинрихс на пресконференция. Групата обикновено пази в тайна какво, къде и как планира акциите си, тъй като полицията взима строги мерки срещу незаконните им действия. Хинрихс потвърди, че протестът е планиран "за неопределено време“. Правителството може да спре блокадите, ако създаде социален съвет или представи план за постигане на обявените климатични цели, включително недопускане на повишаване на световната температура с повече от 1,5 градуса по Целзий.