Екоактивисти, подкрепящи инициативата Just Stop Oil, размазаха две шоколадови торти в лицето на восъчната фигура на новия крал на Великобритания Чарлз III в музея "Мадам Тюсо“ в Лондон, съобщава вестник The Daily Telegraph. Призивът им е бил британското правителство да спре използването на петрол и да се откаже от издаването на лицензи за добива му.

Видеозаписът от акцията е публикуван в микроблога на проекта. Там са посочени и имената на участниците в него, единият от които е 29-годишен художник-декоратор.

На 14 октомври две момичета заляха с доматена супа "Слънчогледите" на Ван Гог в Националната галерия в Лондон, а на 23 октомври екоактивисти изцапаха "Купите сено“ на Клод Моне с картофено пюре в музея в Потсдам. Наскоро екоактивисти блокираха Аби Роуд в Лондон при известната пешеходна пътека, където е направена емблематичната снимка на "Бийтълс“.

Идеята на кампанията Just Stop Oil е да принуди правителствата да се откажат от петрола и по този начин да предотвратят климатична катастрофа. Активистите обясняват атаките срещу произведения на изкуството с факта, че когато се случи бедствие и храната стане оскъдна, картините ще загубят цялата си стойност. Възприемат себе си като представители на последното поколение, което може да спре предстоящото бедствие.