Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп разработва стратегия за оспорване на резултатите от междинните избори в страната през ноември. Тръмп гледа на тях като на "генерална репетиция" за президентските избори през 2024 г., пише изданието Rolling Stone, като се позовава на източници.

Бившият лидер на Белия дом е провел серия от лични и онлайн срещи през последните месеци относно перспективата да оспори резултатите от изборите през ноември, според източници на списанието. На тези срещи привърженици на Тръмп, адвокати, активисти на Републиканската партия и поддръжници на движението MAGA (Make America Great Again, основният лозунг на кампанията на Тръмп) често са обсъждали "тактиката на изгорената земя" и са разработили сценарии за "агресивна борба" срещу резултатите от изборите, особено ако победителят не бъде обявен в първата вечер след гласуването. В случай на най-малкото съмнение относно легитимността на победата, екипът на Тръмп планира да започне ожесточени съдебни битки и да организира "медиен блицкриг“.

Тръмп вече получи информация за готовността на членове на партията в няколко щата за подобни действия, но във фокуса на вниманието му е конфронтацията между кандидата на Демократическата партия Джон Фетърман и представителя на Републиканската партия Мехмет Оз на изборите за Сената в щата Пенсилвания. Обсъждайки възможните проблеми на изборите през 2022 г. на срещи, той също така е положил основите за президентската надпревара през 2024 г., в която щатът Пенсилвания вероятно отново ще бъде решаващ, пише списанието. Тръмп гледа на това като на "генерална репетиция" за президентската надпревара през 2024 г., твърди източник, който многократно е обсъждал потенциални правни действия с Тръмп след публикуването на резултатите от надпреварата Оз-Фетерман.

Тръмп е убеден, че гласуването във Филаделфия, Пенсилвания през 2020 г. е било фалшифицирано, така че този път той лично ще нареди на поддръжниците си да концентрират допълнителни сили там. Според източници бившият държавен глава е попитал представителите на Републиканската партия в Пенсилвания какво да направят, за да не може демократите да "откраднат [победата], както направиха последния път във Филаделфия“.

Изборите за Конгрес през ноември ще излъчат 435 членове на Камарата на представителите и 34 сенатори. В момента демократите заемат по-голямата част от местата в долната камара на Конгреса, а в Сената е установен паритет: всяка от двете партии има по 50 места.