Четирима членове на Конгреса на САЩ пристигнаха във вторник на тридневно необявено посещение в Тайван, предаде ТАСС.

Очаква се републиканците Брад Уенстрап и Майкъл Уолц и демократите Сет Мултън и Кай Кахил да проведат срещи с началника на щаба на острова Цай Ингвен, ръководителя на външната политика Джоузеф Ву и генералния секретар на Съвета за национална сигурност Гу Лисионг. Двете страни ще обсъдят отношенията между САЩ и Тайван, търговията и въпроса за регионалния мир и стабилност.

Четиримата политици активно подкрепят Тайван в Конгреса на САЩ при приемането на различни законодателни инициативи.

След посещението на председателя на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси в Тайпе на 2 и 3 август напрежението по отношение на Тайван рязко нарасна. В деня след посещението Китайската народноосвободителна армия започна мащабни военни маневри с ракетни стрелби в шест района на тайванските води.

Няколко други американски делегации, включително сенатори и губернатори, посетиха острова в последствие. Китай разглежда подобни посещения като провокации и намеса във вътрешните работи на страната. Пекин разглежда острова като неразделна част от територията на страната. Вашингтон остава основен доставчик на оръжия и военно оборудване за Тайпе, както и основен търговски и икономически партньор.