Египетският външен министър Самех Шукри ще посети Турция в понеделник, за да покаже солидарност след двете мощни земетресения, разтърсили Южна Турция. Това е първото подобно посещение на първия дипломат на Кайро за десетилетие на напрегнати отношения между страните след свалянето на Мохамед Морси, пише Daily Sabah.

Министерството на външните работи на Египет обяви, че пътуването има за цел да покаже "солидарност с двете страни и техните братски народи“ след опустошителното земетресение, което удари Сирия и Турция по-рано този месец.

Земетресенията с магнитуд 7,7 и 7,6 на 6 февруари убиха повече от 46 000 души в двете страни.

Външният министър Мевлют Чавушоглу по време на съвместна пресконференция с унгарския си колега в Анкара в понеделник също потвърди, че ще се срещне с Шукри.

"Египетският външен министър Саме Шукри ще пристигне в Адана. Египет е страна, която изпрати подкрепа на Турция от първия ден. Много им благодаря. Днес ще направим и кратко изявление пред пресата. Първият кораб вече е пристигнал. Вторият кораб с хуманитарна помощ пристига днес в Мерсин. Той също искаше да дойде в региона и да посети. Ще посетим и земетръсната зона. Ще се срещна с него в Адана“, отбеляза първият дипломат на Анкара.

Досега Египет е предоставил повече от 1200 тона помощен материал след земетресенията. Египетският търговски кораб Al Hurreya пристигна в понеделник сутринта в пристанището на Мерсин с 525 тона допълнителна помощ, включително палатки, одеяла, мобилни тоалетни, както и легла и хигиенни продукти.

Египетският президент Абдел-Фатах ал-Сиси беше сред лидерите, които се обадиха на президента Реджеп Тайип Ердоган след земетресенията.

Посещението идва само няколко дни след разговора на Шукри и Чавушоглу по телефона.

Шукри пристигна в сирийската столица Дамаск сутринта и беше приет от сирийския външен министър Фейсал Мекдад на летището, съобщи информационната агенция SANA.

Отношенията на Кайро с Анкара са мразовити след преврата през 2013 г., който издигна Абдел Фатах ас Сиси на власт, свали избрания президент Мохамед Морси и постави извън закона неговото Мюсюлманско братство, като много от членовете му потърсиха убежище в идеологически близката Турция.

През ноември  ас Сиси и Ердоган си стиснаха ръцете в Катар, което египетското президентство обяви като ново начало в техните връзки.