Една от най-старите книги в света, оцеляла до наши дни, ще бъде продадена на търг във Великобритания. Библейският ръкопис е създаден в манастир в Египет в зората на християнството, съобщава NTD.

Към настоящия момент древната книга е изложена в шоурума на аукционна къща Christie’s в Ню Йорк.

Ръкописът е написан на папирус на коптски през III или IV век сл. н. е. Съдържа общо 52 листа. Текстовете са писани от един човек в продължение на 40 години.

"Точно това е преходният период, когато папирусните свитъци започват да се превръщат в кодекси“, обяснява Еудженио Донадони, служител на аукционната къща Christie's.

Книгата съдържа най-ранните известни текстове на две книги от Библията - първото писмо на Петър и книгата на пророк Йона.

"Книгата съдържа най-ранния текст на първото писмо на Петър. И това, което е интересно е, че заглавието просто казва "посланието на Петър“. Или авторът не е знаел за съществуването на второто писмо на Петър, тъй като то все още не е станало канонично, или то просто още не е било написано. Това показва много ранна дата за ръкописа“.

Ръкописът съдържа също Великденската литургия и други проповеди, включително една неизвестна.

 "Специфичният климат на Египет, с неговото сухо време, направи възможно запазването на християнски ръкописи, които бяха намерени в края на XIX и XX век“, допълва Донадони.

Ръкописът е закупен от Университета на Мисисипи. Там се съхранява до 1981 година. По-късно е придобит от норвежкия колекционер Мартин Шьон. Сега той пуска книгата на търг, който ще се проведе на 11 юни в Лондон. Очаква се книгата да бъде продадена за сума на стойност между 2,6 и 3,8 милиона долара.