В нощта на 24 февруари, когато се навърши една година от началото на войната, забележителности в редица страни в Европа бяха осветени в жълто-сините цветове на украинското знаме, отбелязва британският телевизионен канал Sky News, като публикува снимка на Айфеловата кула.

Пред Бранденбургската врата в Берлин подредиха десетки свещи във формата на символа на мира. 

Медията отбелязва, че във връзка с годишнината властите в Лондон са взели решение да преименуват част от улица в града, разположена в близост до руското посолство, в чест на украинската столица – Киев.  

Лидерът на Уестминстърския съвет Адам Хъг поясни, че искането е дошло от украинската общност и е "подходящ жест, за да се отбележи храбростта на страната“.

"Това е малък участък от пътя, но искаме да покажем на народа на Украйна, че тяхната борба има видимо място в нашия град“, заяви Хъг.

В момента в Лондон живеят 16 000 украински бежанци, според данни на кметството.

Посланикът на Украйна в Обединеното кралство нарече преименуването "символ на солидарност с украинския народ и почит към неговия непоклатим дух пред лицето на агресията“.

Новата табела ще бъде поставена по-късно през деня, а близката Мраморна арка ще бъде осветена в украински цветове.

Други страни също са направили подобни жестове, отбелязва телевизията.

Миналата година литовската столица Вилнюс прекръсти улица, водеща до руското посолство, на "Алея на украинските герои“. А в естонската столица Талин се появи площад "Украйна“.