Една четвърт от потребителите в Киев в събота следобед продължават да остават без електричество. Това съобщи кметът на града Виталий Кличко, цитиран от Укринформ.

"Днес все още 25% от потребителите са без електричество в Киев. Енергетиците полагат всички усилия, за да върнат енергоснабдяването на домовете на жителите на столицата", написа той в канала си в Телеграм.

По-рано в събота Кличко изрази надежда, че до неделя Киев ще премине от аварийни към планирани прекъсвания на тока. Той добави, че водоснабдяването е напълно възстановено, а топлинна енергия се подава в 90% от жилищните сгради в украинската столица.

В сряда в цяла Украйна беше обявена въздушна тревога, която продължи повече от два часа. Според Министерството на енергетиката на Украйна, поради повреди в енергийната инфраструктура, по-голямата част от потребителите в страната са останали без електричество. И трите атомни електроцентрали под контрола на Киев - Хмелницка, Южноукраинска и Ровненска - също бяха аварийно изключени от енергийната система, а по-късно включени. Освен това е нарушена работата на повечето топло- и водноелектрически централи. В събота националната енергийна компания Укренерго съобщи, че недостигът на електроенергия в мрежите на Украйна възлиза на 25%.