Един човек загина, а около 30 други бяха ранени – някои от които тежко - в резултат на дерайлиране на пътнически влак в западната част на Нидерландия, съобщава BBC.

Службите за спешна помощ съобщават, че катастрофата е станала, след като влакът, превозващ около 50 души, се е ударил в строителна техника близо до малкото населено място Вооршотен на жп линията между Хага и Амстердам. Местни медии твърдят, че става въпрос за кран, движещ се по релси.

По-ранни доклади предполагаха сблъсък с товарен влак.

Катастрофата е станала около 03:25 часа местно време (02:25 часа българско време). Снимки от мястото на инцидента показват преобърнати вагони и кълбо дим, издигащо се в нощното небе.

В последната си актуализация службите за спешна помощ информират, че тежко ранените са откарани в близките болници, докато 11 души са настанени в домовете на местни жители.

Служители от Холандския съвет по безопасност, орган, който провежда независими разследвания на произшествия, са изпратени на мястото на катастрофата.

Вестник NRC съобщи, че в момента не се движат влакове между Хага и Лайден заради катастрофата.

"Инцидентът с пътнически влак е станал близо до село Вооршотен [в провинция Южна Холандия] около 03:25 (04:25 московско време - бел. ТАСС)", се казва в изявление на спасителите. "Един човек е загинал. Около 30 души са ранени." На голяма част от пострадалите е оказана помощ на място. Хората с по-тежки наранявания са откарани в болница.

По предварителни данни във влака са пътували общо 50-60 души. Според очевидци предната част на влака е дерайлирала и се е озовала в нива, средната част е паднала на една страна, а в последните вагони е възникнал пожар, който бързо е бил потушен.

Специалисти работят по отстраняване на последствията от инцидента, за да се възстанови движението на влаковете.