Една от най-големите транспортни операции в Обединеното кралство ще се проведе в понеделник, когато се очаква стотици хиляди да пристигнат в Лондон за погребението на кралицата, пише Bloomberg.

Лондонският транспорт се подготвя около един милион души да посетят столицата.

Ще бъдат пуснати около 250 допълнителни железопътни състава - включително някои нощни влакове - а служителите на "Национални магистрали“ са преустанови планираните затваряния на пътища в Англия.

Има опасения, че транспортната мрежа ще бъде претоварена в понеделник следобед, ако твърде много хора, посещаващи столицата, се приберат веднага след като погребалната процесия напусне Уестминстър малко след обяд. Скърбящите се призовават да забавят връщането си и да проверяват за актуализации за пътуването.

"Готови сме за вероятно един от най-натоварените дни, с които транспортът за Лондон някога се е сблъсквал“, заяви ръководителят на лондонската транспортна служба Анди Байфорд. "Трудно е да се каже колко точно допълнителни хора (ще пътуват), но ние се подготвяме за потенциално един милион души само в рамките на кралските дворци и Хайд парк“.

По думите му, "това е най-голямата операция на обществения транспорт след Олимпийските и Параолимпийските игри в Лондон през 2012 г. и ние работим в тясно сътрудничество с всички влакови оператори, за да пуснем допълнителни влакове през деня и през нощта“.

"За да ни помогнат да осигурим възможно най-доброто изживяване и да избегнем дългите опашки на гарите, ние молим хората да не бързат да се приберат след погребението и шествията, а да отделят време и да преживеят Лондон в този паметен ден“, добави още той.

Приоритет ще бъде даден на възрастни и уязвими скърбящи.

"Национални магистрали“ разполага допълнителни пътни служители по магистралите и главните пътища А около Лондон, за да извършват патрули, да поддържат движението на превозните средства и да помагат на службите за спешна помощ при отстраняването на инциденти.

Три метростанции – Уестминстър, Сейнт Джеймс Парк и Хайд Парк Корнър - ще бъдат затворени през по-голямата част от понеделник сутринта, за да се избегне пренаселеността

Много местни пътища в Лондон ще бъдат затворени, което ще доведе до отклоняване на автобуси и затваряне на автогара Виктория.

Пътниците, пристигащи на главните железопътни гари, се съветват да продължат пътуването си пеша, вместо да използват обществен транспорт.

Повече от 100 полета на летище Хийтроу ще бъдат отменени, за да се предотвратят смущаващи процедури от самолетен шум в Уестминстърското абатство и замъка Уиндзор.

Летището в западен Лондон обяви, че 15% от неговите 1200 полета, които трябва да излетят или кацнат в понеделник, ще бъдат отменени.

"Бритиш Еъруейс“ - най-засегнатата авиокомпания - отмени 100 полета на къси разстояния поради ограниченията.