Над един милион души очакват органите на реда да се съберат в събота на протестите срещу пенсионната реформа на френския президент Еманюел Макрон в цялата страна, предава France24.

Синдикатите се надяват, че все още могат да принудят Макрон да отстъпи, докато парламентът обсъжда проектозакона, като Националното събрание и Сенатът се придвижват към окончателно гласуване още този месец.

"Това е последният етап“, заяви Марилис Леон, заместник-лидер на синдиката CFDT. "Краят на играта е сега“, каза тя пред телевизионния оператор Franceinfo в събота.

Тази седмица Макрон на два пъти отказа спешни призиви на синдикатите да се срещне с него в последен опит да го накарат да промени решението си.

"Когато има милиони хора по улиците, когато има стачки и всичко, което получаваме от другата страна, е мълчание, хората се чудят: Какво още трябва да направим, за да ни чуят?“, заяви Филип Мартинес, ръководител на крайно левия съюз CGT.

"Лидерите на тази страна трябва да спрат да отричат това социално движение“, каза ръководителят на CFDT Лоран Бергер в събота.

Полицията очаква между 800 000 и един милион души на 230 планирани демонстрации във Франция, от които до 100 000 вероятно ще излязат в Париж.

По време на последната голяма стачка и протестен ден във вторник по улиците са излезли малко под 1,3 милиона души, според полицията, и повече от три милиона според профсъюзите.

Няколко сектора във френската икономика бяха обект на синдикални призиви за безсрочни стачки, включително в железопътния и въздушния транспорт, електроцентралите, терминалите за природен газ и сметосъбирането.

В събота в Париж първите индикации бяха, че градският транспорт е слабо засегнат, с изключение на някои крайградски влакови линии.

Междувременно френският Сенат поднови рано в събота дебата по реформата, чиято водеща мярка е повишаване на минималната възраст за пенсиониране от 62 до 64 години.