В обширно интервю за германското издание Der Spiegel министър-председателят на Албания Еди Рама описа отношенията между сърби и албанци като "история на болка и кръв“ . По думите му Сърбия трябва да признае Косово, но държавният глава на страната Александър Вучич просто не е в състояние да направи подобна стъпка.

"По отношение на Косово се разбрахме, че няма да постигнем съгласие. Мисля, че Сърбия трябва да признае Косово. Александър Вучич обаче не може да направи това. Но поне можем да говорим на тази тема. И си сътрудничим в проекти като "Отворени Балкани“, обясни Рама.

С оглед ситуацията на Балканите след началото на войната в Украйна премиерът на Албания изрази увереност, че Владимир Путин ще се радва, ако в региона избухне конфликт. Неслучайно в изказванията си той често споменава Косово – най-болезненият от нерешените проблеми на Балканите. В тази връзка трябва на всяка цена да се работи в посока предотвратяване да се случи "нещо ужасно“, заключи лидерът на кабинета в Тирана.

"Влиянието на Москва в Сърбия е силно, в сръбската част на Босна и Херцеговина дори е много силно. Русия има голямо влияние върху сърбите. Трябва да сме наясно, че това влияние може да се превърне в нещо ужасно“, предупреди Рама.

Все пак той подчерта, че към настоящия момент от Сърбия не може да се изисква много – тя например не може да си позволи да наложи санкции срещу Москва, коментира още албанският премиер.