Албанският премиер Еди Рама призова НАТО да засили военните си сили в Косово и да гарантира сигурността на границите на страната със Сърбия, пише Associated Press.

Отбелязва се, че по време на неофициална среща на членовете на НАТО и Западните Балкани в Северна Македония Рама е предупредил, че неотдавнашното етническо насилие в Косово може потенциално да предизвика по-широк балкански конфликт и че границата на Сърбия от Косово е извън контрол.

По думите му, границата се използва за множество незаконни дейности, включително контрабанда на наркотици и оръжия и проникване на ултранационалисти, което може да доведе до "големи вълнения" в региона.

Говори се също, че с насилието в региона два пъти през последните месеци западните страни се опасяват, че Русия може да се опита да подклажда безредици на Балканите, за да отклони вниманието от войната в Украйна.

Съобщава се, че генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, който присъства на срещата в Скопие след преговорите, е настоял, че Алиансът не вижда военна заплаха за своите съюзници в Западните Балкани.

"Но виждаме нарастване на напрежението, особено в Косово“, заяви той.

По време на посещение в Косово на 20 ноември Столтенберг каза, че НАТО обмисля възможността за разполагане на допълнителни мироопазващи сили там.

Около 50 хиляди етнически сърби живеят в северните общини на страната. В края на пролетта там се проведоха междинни кметски избори. Местните сърби не участваха, така че етническите албанци спечелиха. Това доведе до масови безредици и сблъсъци между сърбите и косовската полиция.

След това президентът на Сърбия нареди на армията спешно да се придвижи към съседната страна, а НАТО изпрати мироопазващи сили в района, но около сто войници на Алианса бяха ранени. Впоследствие броят на войските на НАТО в региона се увеличи до 4500 души.

Също на 24 септември 2023 г. в Косово имаше сблъсъци между полицейски служители и въоръжена група от неизвестни лица. Министър-председателят на Косово Албин Курти обяви военна операция срещу група въоръжени мъже от най-малко 30 души. Сръбската страна отрече да е замесена в инцидента.

Вследствие на инцидента напрежението в Косово рязко ескалира. НАТО отново изпрати допълнителни войски в региона, а западните страни призоваха Сърбия да се въздържа от необмислени действия.