Албанският премиер Еди Рама смята, че Сърбия не трябва да бъде подлагана на допълнителен натиск по отношение на санкциите срещу Русия. В същото време той изрази безпокойство от нарастващото влияние на Москва в Западните Балкани.

"Не трябва да има повече натиск върху Сърбия по отношение на санкциите срещу Русия, защото тази страна не може да оцелее без подкрепата на Москва. Освен това не трябва да се забравя, че Белград вече три пъти гласува в ООН срещу Русия, което е голяма изненада. Това показва, че има силна воля за интеграция в ЕС“, заяви Рама в интервю пред виенския вестник Presse.

Той подчерта, че трябва да се направи всичко, за да бъдат премахнати потенциалните заплахи от Балканите. Това, обяснява той, се отнася преди всичко за Сърбия, Черна гора, Северна Македония и Република Сръбска, където, както каза той, Кремъл има "силно влияние“. По отношение на преговорите за присъединяване на Албания към ЕС той оцени, че това няма да е лесен път.

Той характеризира Австрия, поради исторически връзки, като идеален строител на мостове за Западните Балкани.

Говорейки за създаването на базата на НАТО в Дуръс, той обясни, че това е свързано с изграждането на модерно и търговско пристанище извън града.

"Ние работим в тясно сътрудничество с НАТО, за да създадем тази база. Тази база на входа на Адриатика е важна за Албания, важна е и за сигурността на целия регион. Засега все още сме в началото на проекта“, отбеляза премиерът.