Лидерът на Демократическата партия на Албания Сали Бериша нарече премиера Еди Рама "нагъл, срамен и непростим" за речта му на Стратегическия форум в Блед.

Според Бериша в речта си Рама е сравнил България с Русия, но не е пропуснал и Хърватия, определяйки и двете страни като агресори.

"България може лесно да атакува Северна Македония, както Русия нападна Украйна. Хърватия лесно ще нападне Сърбия, Сърбия – Косово, а Босна сама може да бъде нападната“.

Това каза албанският премиер, "мислейки" на глас какво може да се направи за по-бързо влизане в ЕС, както се случва с Украйна в резултат на конфликта с Русия.

"Гледайки конфликта в Украйна и ускорения й път към ЕС заради него, се чудя: Кой трябва да атакува кого в този панел, за да ни вкара в ЕС по-бързо като Украйна? И си отговарям: България може лесно да атакува Северна Македония без съмнение,

Хърватска може лесно да нападне Сърбия, Сърбия-Косово, Босна може да се нападне сама, ние в Албания можем да помолим гърците да ни нападнат и те ще го направят с удоволствие, докато Черна гора може просто да лежи на плажа. И така ще сме готови да влезем заедно с Украйна“, добави той.

Бериша написа в социалните мрежи, че "в позиция на нагъл и безпардонен ястреб,

Еди Рама изрази недоволството си от хладното отношение на ЕС към Албания“. Бериша добави, че "украинците подписаха статута на кандидат за членство в ЕС с кръв, героизъм, жертви и необикновена борба и съпротива, с мъченичество

и със смъртта на стотици хиляди нейни синове и дъщери в борбата за свободата и суверенитета на страната си от варварския руски агресор, но и в защита на свободата и суверенитета на всички свободни нации в Европа“.

"За разлика от това, Еди Рама създаде в Албания първия и единствен европейски режим на наркодържава, основан на организираната престъпност, наркотиците и корупцията на албанските управляващи, докато принуждава албанците да напуснат Албания повече, отколкото украинците, останали след руските бомбардировки над селата и градовете на страната им“, заключи той и добави, че "албанците се срамуват да бъдат представлявани от Рама“.