Нов абсолютен рекорд на инфлацията в еврозоната е регистриран през юли - 8,9% на годишна база при 8,6% през юни. Това се посочва в съобщение, разпространено в четвъртък от Европейската статистическа агенция - EUROSTAT с окончателната оценка на инфлацията за изминалия месец. От юли миналата година, когато годишната инфлация в еврозоната беше 2,16%, тази цифра се е увеличила над 3,5 пъти.

Според агенцията инфлацията в месечно изражение се е повишила с 0,1% през юли след покачване с 0,8% през юни.

От Евростат обясняват, че основната причина за високата инфлация е поскъпването на енергията - с 39,7% на годишна база, след като се повиши с 42% миналия месец.

Храните, алкохолът и тютюневите изделия през юни са поскъпнали с 9.8% при 8.9% през май, промишлените стоки - с 4.5% при 4.3%. Ръстът на разходите за услуги се ускорява до 3,7% от 3,4% през юни.

Бързото нарастване на инфлацията започна в еврозоната през август миналата година с началото на енергийната криза в Европейския съюз. Оттогава темпът расте всеки месец. Ако през август 2021 г. той беше 2,96%, към февруари 2022 г. се увеличи до 5,87%, а през март, след началото на санкционната война с Русия, достигна 7,44%. В същото време Европейската централна банка (ЕЦБ) в политиката си определя целева инфлация в еврозоната от 2% годишно.

Превод и редакция: Иван Христов