Европейският съюз подписа в сряда споразумение със Северна Македония за разполагане на служители от агенцията за защита на границите на блока Frontex в малката балканска страна, докато разширява обхвата си в близки държави, които не са членки, пише Associated Press.

На церемонията по подписването в столицата на Северна Македония Скопие присъстваха председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и комисарят по вътрешните работи Илва Йохансон.

"Това споразумение е не само много важно, защото засилва нашето сътрудничество в областта на миграцията, но и защото показва, че... ние напълно очакваме сега Северна Македония да върви напред по европейския път“, заяви Фон дер Лайен.

Страната отдавна се стреми да се присъедини към 27-членния блок и трябва да започне преговори за присъединяване през юли.

Нелегалната миграция по т. нар. западнобалкански маршрут, обхващащ голяма част от бивша Югославия, непрекъснато се увеличава от 2018 г. насам. Повече от 105 000 незаконни преминавания на граници от региона към ЕС бяха открити от Frontex между януари и септември, рязко увеличение спрямо 2021 г., когато бяха общо близо 62 000 годишно.

Frontex вече има споразумения със страните от Западните Балкани Албания, Сърбия, Черна гора и Босна и Херцеговина – всички от които се стремят да се присъединят към блока – но иска да разшири правомощията си там, за да има присъствие в гранични зони, които не граничат само с държави-членки на ЕС.

Той също така обеща 350 милиона евро в подкрепа на борбата с нелегалната миграция в тези четири страни партньори между 2021 г. и 2024 г., увеличавайки първоначално заложената в бюджета сума с 60%.

Фон дер Лайен, която се срещна с министър-председателя на Северна Македония Димитър Ковачевски, също обеща продължаване на подкрепата на ЕС за страните от Западните Балкани за подпомагане на разработването на алтернативи на природния газ от Русия, основен регионален доставчик, добавяйки, че ЕС е ангажиран с нов кръг разширение на изток.

Тя обяви бюджетна подкрепа на стойност 80 милиона евро, за да помогне на Северна Македония да се справи с въздействието на високите цени на енергията върху домакинствата и бизнеса, като добави, че безвъзмездни средства на обща стойност 500 милиона евро ще бъдат предоставени на държави, които не са членки в региона, за да инвестират в енергийни връзки , ефеткивна енергийна инфраструктура и възобновяема енергия.

"Дълбоко съм убедена, че Европа и Европейският съюз не са завършени без Северна Македония“, каза тя. "Искаме да сте с нас. Ние сме приятели, ние сме партньори и един ден ще бъдем в един Европейски съюз“.

Служители на ЕС не обявиха подробности за планираното ново разполагане на Frontex. Фон дер Лайен ще пътува до Косово, Албания, Босна, Сърбия и Черна гора.