Европейският съюз ще се въздържи от налагането на таван на цените на природния газ за момента на фона на политическите разделения сред страните-членки на Общността и опасенията относно осигуряването на доставките на гориво. Това съобщи Bloomberg, позовавайки се на проектодокумент на ЕС.

В рамките на деня Европейската комисия възнамерява да предложи мерки за борба с рязкото покачване на цените на енергията. Страните от Общността обаче решиха да се "въздържат" от налагане на "незабавни ограничения върху цените на газа", пише агенцията. Според информацията ЕС иска да пусне нов индекс на втечнения природен газ, за ​​да "отрази по-добре енергийната реалност в региона след намаляването на доставките на газ по тръбопроводи от Русия“.

"Дойде моментът да се действа, както през тази зима, така и през следващите години. <...>. Настоящата ситуация причинява икономически и социални трудности, поставя тежко бреме върху гражданите и икономиката. Увеличаването на цената на енергийните ресурси води до намаляване на покупателната способност на гражданите и загуба на конкурентоспособност на компаниите“, се казва в проектодокумента на ЕС.

Британският вестник The Financial Times съобщи в понеделник, че Европейският съюз разработва извънреден механизъм за ограничаване на цената на целия вносен газ във връзка с енергийната криза. По този начин Брюксел, според вестника, е възнамерявал да постави таван на цените на газа.

Намеренията на Европейската комисия

Еврокомисарят по енергетиката Кадри Симсон обяви по-рано, че на 18 октомври ЕК ще публикува нови мерки за противодействие на енергийната криза в Европейския съюз. По думите й този пакет ще обхваща четири области: стимулиране на намаляване на търсенето на енергийни ресурси, осигуряване на солидарност между страните от ЕС, регулиране на цените на газа и съвместни покупки на синьо гориво от европейските държави. Комисията ще представи предложения за реформиране на европейския пазар в началото на следващата година.