Изпълнителната комисия на Европейския съюз заяви в четвъртък (21 март), че съжалява, че Словакия е разпуснала специалното си звено за държавно преследване на корупцията, и предупреди, че блокът "няма да се поколебае" да предприеме действия, за да защити финансовите си интереси, пише Reuters.

Въпреки обществените протести и предупрежденията на ЕС министър-председателят Роберт Фицо разформирова звеното, тъй като критиците му алармират, че той вреди на демокрацията в бившата комунистическа страна с население от около 5,5 млн. души.

"Комисията съжалява за разпускането на Специалната прокуратура без въвеждането на гаранции, които да гарантират, че разследванията могат да продължат ефективно", е заявил говорител на Комисията пред Reuters.

Той е посочил, че закриването "може да подкопае ефективността на разследванията, не на последно място по отношение на престъпления, които засягат бюджета на ЕС".

Комисията ще оцени последиците, е добавил говорителят, и "няма да се поколебае да предприеме действия, за да гарантира спазването на правото на ЕС и защитата на финансовите интереси на ЕС".

Говорителят не е уточнил каквато и да е потенциална санкция. Но източници на британската агенция са заявили, че през следващите седмици Комисията вероятно ще започне съдебно дело срещу Братислава за нарушаване на законите на ЕС, така нареченото "нарушение".

"Все още не е взето решение", е заявил друг служител на ЕС, "(Но) те го заслужават."

Подобен случай може да стигне до върховния съд на блока и евентуално да доведе до финансови глоби, освен ако Братислава не се съобрази с него, допълва британската медия.

Съдебното дело ще отнеме месеци, а наложените санкции обикновено ще бъдат много по-ниски от плащанията, които Комисията може да удържи от общия бюджет на блока заради по-широки пропуски, какъвто е случаят с Унгария.

Такова по-широко наказание засега е малко вероятно, са заявили източници на Reuters от Брюксел, тъй като досега Фицо не е оспорвал други партньори от ЕС по отношение на помощта за Украйна или други ключови решения, които изискват единодушие на 27-те членки на блока.

Няма  коментар от мисията на Словакия в ЕС в четвъртък, когато лидерите на ЕС се събраха в Брюксел, за да обсъдят използването на милиарди печалби от замразени руски активи за закупуване на оръжия за Украйна, която продължава да се бори с руската инвазия.

В събота словаците ще гласуват за нов президент на избори, които могат да дадат тласък на стремежа на Фицо да получи по-голям контрол върху обществените медии, да смекчи антикорупционните закони и да спре подкрепата за Украйна.