Европейският съюз заплаши Илон Мъск със санкции за блокиране на акаунти на американски журналисти в социалната мрежа "Туитър“. Това написа заместник-председателят на Европейската комисия (ЕК) Вера Юрова в "Туитър“.

"Съобщенията за блокирани журналисти предизвикват загриженост. Европейският закон за цифровите услуги изисква свобода на печата и основни права. Това изискване е подсилено и от нашия Закон за свободата на печата. Илон Мъск трябва да е наясно с това. Има червени линии тук. Скоро са възможни санкции", написа Юрова.

Документите, изброени от еврокомисаря, по-специално изискват операторите на социални мрежи незабавно да блокират или премахват съдържание, съдържащо терористична или фалшива информация от техните сайтове.

Ръководството на социалната мрежа спря акаунтите на няколко журналисти от водещи американски медии, съобщи The New York Times в четвъртък, като поясни, че един от тях е бил блокиран. Спрян е достъпът до акаунти на кореспонденти на CNN, The Washington Post, The Intercept и Mashable, както и на няколко независими журналисти.

Самият Мъск обясни, че притежателите на спрените акаунти са публикували местоположението му в реално време, "всъщност давайки координати за убийството, което е явно нарушение на правилата" на социалната мрежа. За "журналистите“ по отношение на разпространението на лични данни със злонамерени цели важат същите правила, както и за всички останали“, увери бизнесменът.