Министри на външните работи на някои от страните от Европейския съюз призоваха за налагането на нови санкции срещу Иран, ако бъде доказано участието на Техеран във войната в Украйна, предава Reuters.

Киев съобщи за поредица от руски атаки с ирански дронове Shahed-136 през последните седмици. Официален Техеран обаче отрече да е доставял безпилотни летателни апарати на Русия, а Кремъл отказа да коментира информацията.

"Ще търсим конкретни доказателства за участието (на Иран във войната в Украйна)“, заяви Върховният представител на ЕС по външните въпроси и политиката за сигурност Жозеп Борел пред репортери при пристигането си на срещата в Люксембург. В нея ще участва и първият дипломат на Киев Дмитро Кулеба.

ЕС може да реши да премине към налагане на нови санкции срещу Иран по въпроса, според двама дипломати, участващи в подготовката на разговорите между министрите. По думите им не се очакват подробни решения на днешната среща.

Външният министър на Дания Йепе Кофод отбеляза, че ЕС трябва да реагира остро на новите въздушни атаки срещу Киев.

"Това, което можем да видим сега: ирански дронове очевидно се използват за атака в центъра на Киев, това е зверство“, каза Кофод, като допълни, че ЕС трябва да предприеме "конкретни стъпки“ в отговор.

Блокът има готовност да наложи забрани за пътуване и да замрази активите на около 15 иранци, участвали в правителствените репресии срещу демонстранти, възмутени от смъртта на 22-годишната Махса Амини в полицейския арест.

Франция и Германия, двете страни по ядрената сделка с Иран от 2015 г., ясно дадоха да се разбере, че смятат за необходимост налагането на нови санкции срещу Техеран във връзка с безпилотните самолети, използвани от Русия. Припомня се, че ако доставките бъдат доказани, то те ще нарушават резолюция на Съвета за сигурност на ООН.