В новия пакет санкции срещу Москва, които страните членки на Европейския съюз ще обсъдят на среща в петък, е включена забрана за вноса на територията на Общността на руски хайвер, водка и цигари, разкриват източници на електронната медия EUobserver.

В предложенията, част от които бяха представени по-рано тази седмица, са включени ограничения срещу удари петролната, стоманодобивната и горската промишленост на Русия. Те също така предвиждат санкции срещу руския гигант за добив на диаманти "Алроса“, която финансира строителството на усъвършенствана подводница. Същевременно останалата част от сектора "ще бъде пощадена“.

ЕС се стреми да постави в черния списък влиятелния руски общественик Александър Дугин. В миналото той призова руския президент Владимир Путин да започне война, за да създаде "тоталитарна, доминирана от Русия Евразийска империя, която включва Украйна по исторически, религиозни и географски причини“, се казва във вътрешен документ на ЕС, представен на редакцията на EUobserver.

Провоенно настроените музикални звезди Юлия Чичерина, Олег Газманов и Николай Расторгуев, както и "бароните“ на руската оръжейна индустрия Александър Кочкин и Алън Луахников също са включени в новия черен списък. Останалите от общо 29 имена са малко известни държавни служители, които са замесени с организирането на определените от Запада като "фиктивни“ референдуми в окупираните украински територии.