Европейският съюз постигна съгласие по пакет от санкции срещу онези, които смята за отговорни за сексуално насилие и нарушаване на правата на жените, съобщава испанската агенция EFE.

Решението е взето в навечерието на Международния ден на жената по инициатива на нидерландския външен министър Вопке Хоекстра. "В конфликти като Украйна и Южен Судан сексуалното насилие се случва редовно, особено срещу жени и момичета", подчерта министърът. "Правата на жените са сериозно нарушени по време на протести- лишават ги от свобода и ги тормозят. Това се случва главно в Иран, Мианмар, Сирия и Афганистан", допълни министърът. 

Според Europa Press, списъкът включва три организации и девет лица, включително двамата руски командири Николай Кузнецов и Рамил Ибатулин. ЕС твърди, че са замесени в сексуално насилие срещу жени в Украйна. Полковник Александър Федоринов и неговият подчинен Иван Рябов от московското полицейско управление, също попаднаха под ограниченията на Брюксел заради предполагаемите задържания на участници в демонстрации.

Списъкът също така включва и представител на афганистанското правителство, заместник-министър на вътрешните работи на Мианмар и двама полицаи от Южен Судан. Под санкциите ще попаднат Сирийската републиканска гвардия, Щабът по военните въпроси и сигурността на Мианмар и ирански затвор.