След като ЕС одобри новия си голям помощен пакет, Европа изпревари Съединените американски щати за първи път в общия размер на помощта за страната. Това следва от данните на проекта Ukraine Support Tracker, който се изпълнява от Килския институт за световна икономика, предава Укринформ.

"Между 4 октомври и 20 ноември ЕС значително разшири своите ангажименти за подкрепа. Държавите и институциите на ЕС вече предоставят почти 52 милиарда евро военна, финансова и хуманитарна помощ. Ангажиментите, поети от САЩ, възлизат на малко под 48 милиарда евро“, се казва в проучването, актуализирано на 7 декември.

Основната причина за това е договореният от ЕС (но все още неодобрен – бел.ред.) пакет от макрофинансова помощ от 18 милиарда евро за 2023 г. Съединените щати не подновиха общите си големи обещания и част от средствата, отпуснати от Конгреса, останаха неизползвани.

"До този момент подкрепата на ЕС за Украйна от началото на войната винаги е изоставала от тази на Съединените щати. Това се промени през последните седмици, тъй като общата стойност на ангажиментите на ЕС вече надвишава тези на САЩ. Големите нови ангажименти на ЕС са добре дошли, като се има предвид значението на войната за европейската сигурност. Важно е обаче, че правителствата на ЕС сега трябва да гарантират, че декларираната помощ действително ще достигне до Украйна възможно най-бързо, без месеци забавяне, както в случая с предишните пакети“, обяснява Кристоф Требеш, ръководител на групата за проследяване на поддръжката на Украйна и директор на Изследователския център на Института Кил.

Новите ангажименти на Германия и нейният принос към големия нов пакет на ЕС сега я правят най-големият донор в Европа в абсолютно изражение (12,6 милиарда евро обещана подкрепа). Така Германия за първи път изпревари Великобритания. Германия се ангажира и достави повече оръжия, зимна екипировка и голям нов пакет в подкрепа на усилията за киберсигурност и разузнаване за военни престъпления.​

Предвид масираните въздушни удари на Русия по гражданска инфраструктура, бързината на помощта е особено важна. Украйна спешно се нуждае от допълнителни спешни мерки - електрически генератори, трансформатори, така че хората да не замръзват и да се смекчат последствията от дългосрочните прекъсвания на електрозахранването. В същото време от петте обещани системи за противовъздушна отбрана IRIS-T Германия досега е доставила само една, отбелязва институтът.

През октомври и ноември Украйна получи обещание за прехвърляне на 12 системи за противовъздушна отбрана от Европа и САЩ, като само 13 от 31 обещани по-рано системи бяха предадени на украинските въоръжени сили през посочения период.

Като цяло от началото на войната Съединените щати остават държавата, която е предоставила повече помощ, а по отношение на съотношението на предоставената помощ спрямо собствения БВП начело е Естония.

Проследяването на поддръжката на Украйна изброява и количествено определя военната, финансовата и хуманитарната помощ, предоставена на Украйна от 24 януари 2022 г. Изследването включва 41 държави, включително страни от ЕС, други членове на Г-7, както и Австралия, Южна Корея, Турция, Норвегия, Нова Зеландия, Швейцария, Китай, Тайван и Индия. Освен това институциите на ЕС са включени като отделен донор.