Европейският съюз въведе в сила новия, десети по ред пакет санкции срещу Русия, който засяга 87 физически и 34 юридически лица, става ясно от публикация в Официалния вестник на Общността, който публикува съответните нормативни актове.  

Като част от новия пакет от санкции Европейският съюз включи в "черния списък“ председателя на Съвета по правата на човека (СПЧ) Валери Фадеев, хирурга Леонид Рошал, ръководителя на "Россотрудничество“ Евгений Примаков, заместник-председателя на правителството на Московска област Вячеслав Духин, комисаря по човешките права Татяна Москалкова и 82 други руски лица.

В документа се посочва, че Примаков "е отговорен за подкрепата и прилагането на действия и политики, които подкопават и застрашават териториалната цялост, суверенитета и независимостта на Украйна“. Като аргумент за добавянето на Фадеев в списъка Европейският съюз посочва "разпространението на руска дезинформация и пропаганда за войната".

ЕС също така включи и други членове на СПЧ в списъка - военният пратеник Александър Котс, изпълнителният директор на медийната група "Россия сегодня" Кирил Вишински, главният редактор на агенция Regnum Марина Ахмедова и главният редактор на "Литературная газета" Максим Замшев.

В списъка фигурират и главният редактор на телевизионния канал "Россия-24" Евгений Бекасов, заместник-генералният директор на "Первий канал“ Кирил Клейменов и заместник-генералният директор на "Национална медийна група" Александър Акопов.

Медиите, в които участват санкционираните лица, разпространяват "дезинформация и пропаганда“ за конфликта в Украйна.

Ограниченията засегнаха и четирима ирански граждани, включително управляващия директор на Qods Aviation Industry.

Под ограниченията попаднаха още "Алфа Банк“, "Росбанк: "Тинкоф“, концернът "Алмаз Антей" и "Атомфлот“, който е част от системата на "Росатом“.