Европейската комисия създаде нов извънреден инструмент за защита на веригите за доставки по време на криза, който ще даде нови правомощия на изпълнителната власт на ЕС, включително изискване за натрупване на критични стоки и указване на компаниите да дават приоритет на някои поръчки, пише европейската редакция на Politico.

Новият "Инструмент за извънредни ситуации на единния пазар“ има за цел да гарантира, че основните стоки могат да се движат в рамките на Европейския съюз по време на извънредни ситуации като неотдавнашната пандемия, която затвори някои вериги за доставки, обясниха от Комисията в понеделник.

Новият инструмент "ще ни даде приобщаващ, прозрачен и бърз начин за справяне с бъдещи кризи“, заяви изпълнителният вицепрезидент Маргрете Вестагер.

Според нововъведенията става невъзможно да се налагат забрани за износ в рамките на ЕС. Комисията ще може да принуди държавите от ЕС да изградят запаси от критични стоки. Фирмите ще трябва да разкриват част от информацията за производствените мощности и складовите наличности на стоки от значение за кризата, както и да дават приоритет на поръчките за ключови стоки. Неспазване на новите изисквания ще изложи компаниите на глоби.

"Този ​​инструмент е противоположен на плановата икономика“, поясни комисарят по вътрешния пазар Тиери Бретон, добавяйки, че целта не е постоянно да се наблюдават икономическите играчи. Това е отговарът на страховете, изразен от някои държави от ЕС, че текстът отива твърде далеч, позволявайки на Комисията да приеме спешни мерки.

"Това е справедливо, балансирано и прозрачно“, подчерта Бретон.