Европейският съюз включи Русия в списъка на страните, които смята за данъчни убежища. Това се посочва в изявление на Съвета на ЕС, разпространено във вторник в Брюксел.

"ЕС продължава да насърчава лоялната данъчна конкуренция и да взема предвид вредните данъчни практики. Днес Съветът реши да добави Британските Вирджински острови, Коста Рика, Маршаловите острови и Русия към списъка на неоказващите съдействие юрисдикции за данъчни цели“, се казва в него.

Както се обяснява в документа, диалогът с Руската федерация по данъчните въпроси беше преустановен след началото на военната операция в Украйна. "Русия е включена в списъка, след като група за кодекс на поведение прегледа новото руско законодателство, прието през 2022 г., спрямо критериите на данъчните власти и установи, че Русия не е изпълнила ангажимента си да се справи с вредните аспекти на специалното третиране на международни холдингови компании (Критерий 2.1.) В допълнение, диалогът с Русия по въпроси, свързани с данъчното облагане, спря след руската агресия срещу Украйна.

В изявлението се обяснява, че списъкът на данъчните убежища на ЕС вече включва 16 юрисдикции.