Европейският съюз постави в черен списък 168 компании от руския военно-промишлен комплекс, енергетиката и минния сектор. Това съобщи вицепредседателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис в социалната мрежа "Туитър“.

Деветият пакет от санкции на ЕС вече е договорен, но все още не е влязъл в сила, това ще стане малко след публикуването му в Официалния вестник на ЕС.

"Деветият пакет от санкции срещу Русия. Основните ограничения са наложени срещу 168 компании, свързани с военно-промишления комплекс. Ние също така разширяваме забраните за инвестиции в руския енергиен и минен сектор, както и сектора на услугите за руския бизнес, включително реклама, проучване на пазара, провеждане на проучвания на общественото мнение и други“, написа Домбровскис.

Той също така добави, че ЕС "разширява ограниченията за износ на технологии с двойна употреба, химикали, електроника, дронове и двигатели за дронове“. Домбровскис отбеляза, че по този начин ЕС се опитва да "ограничи възможностите на Русия да произвежда нови и да ремонтира стари оръжия".

По думите му след влизането в сила на деветия пакет от санкции броят на юридическите лица в черния списък на ЕС ще нарасне до 410.

На свой ред, след одобрението на този пакет от санкции от посланиците на ЕС, председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен също разпространи съобщение, в което потвърди, че Брюксел е поставил в черния списък около 200 лица, включително военни, служители и политици. Имената им ще станат известни след публикуването на документите по новия пакет от санкции.