Европейският съюз ускорява доставките на оръжия за Украйна, за да подкрепи контранастъплението на украинските въоръжени сили. Това заяви еврокомисарят по вътрешната търговия и услугите Тиери Бретон, цитиран от The Voice of America.

"Ще засилим усилията си за доставка на оръжия и боеприпаси – това е война с висок интензитет, в която те играят решаваща роля“, заяви Бретон.

Припомняме, че на 20 март страните от ЕС договориха план, според който на Украйна трябва да бъдат предадени 1 милион боеприпаси в рамките на една година.

Освен това Съветът на ЕС одобри отпускането на пари за боеприпаси за Украйна. Страните от Европейския съюз обаче дълго време не можеха да се договорят за съвместни покупки на боеприпаси за Украйна.

И все пак в началото на май Съветът на ЕС прие решение за помощ на Украйна в размер на 1 милиард евро за съвместни покупки на боеприпаси и ракети.

След това премиерът Денис Шмигал отбеляза, че страните от ЕС ще започнат да изпращат боеприпаси на Украйна още сега.

По-рано украинският външен министър Дмитрий Кулеба разкритикува неспособността на Европейския съюз бързо да изпълни решението за закупуване на боеприпаси за Украйна. Той отбеляза, че такова забавяне се измерва с човешки животи.