Европейският съюз удължи с една година ограничителните мерки срещу Руската федерация, въведени във връзка с войната в Украйна, предава УНИАН, като пояснява, че съответното решение е публикувано в Официалния вестник на Общността.

Санкциите, които ще останат в сила до 24 февруари 2025 година, бяха въведени в отговор на незаконното признаване, окупация или анексиране от Руската федерация на определени територии на Украйна, които не се контролират от официалните власти в Киев.

Мерките бяха въведени за първи път на 23 февруари 2022 година във връзка с официалното признаване от страна на Русия на определени райони на Донецка и Луганска области, където се упражнява контрол от бойци на "ДНР“ и "ЛНР“, за "независими образувания“. Тогава в контролираната от силите на Москва част от Донбас бяха въведени допълнителни въоръжени сили.

Освен това се удължават и санкциите,  наложени на 6 октомври 2022 година във връзка с незаконната анексия, извършена от Русия по отношение на Луганска, Донецка, Запорожка и Херсонска области.