Постоянните представители на Европейския съюз се съгласиха да удължат с още една година отмяната на вносните мита на ЕС върху украинския износ, за да подкрепят украинската икономика. Това съобщи редакторът на "Радио Свобода" за Европа Рикард Йозвяк, пише Европейская правда

Според негова информация посланиците на ЕС са гласували удължаване на безмитната търговия с Украйна с още една година. "Пленарната сесия на Европейския парламент по този въпрос ще се проведе през май", добавя Йозвяк. 

Преди ден комисията по международна търговия на Европейския парламент даде "зелена светлина" за удължаването с още една година на премахването на митата за Украйна.

"Става дума за продължаване на суспендирането на вносни мита, антидъмпингови мита и защитни мерки върху украинския износ за ЕС с цел подкрепа на украинската икономика на фона на агресивната война на Русия", пише изданието.

Отмяната на митата се отнася за плодовете и зеленчуците, които са обект на системата на цените на суровините, както и за селскостопанските продукти и продуктите от тяхната преработка, които са предмет на тарифни квоти.

Украинските индустриални стоки не подлежат на мита от 1 януари 2023 г. в съответствие със Споразумението за асоцииране между Украйна и ЕС, така че не са включени в новото предложение.

Сегашният регламент на ЕС за премахване на митата в търговията с Украйна е до 5 юни.

Съветът на ЕС реши да отмени за една година всички мита и квоти върху износа от Украйна миналия май във връзка с пълномащабното нахлуване в Русия.

Европейската комисия одобри официално предложение за удължаване на автономните търговски мерки за Украйна с още една година през февруари тази година.