Министрите на Европейския съюз, отговарящи за миграцията, търсят начини за ограничаване на незаконната миграция към Стария континент и връщането обратно на по-голям брой хора на фона на увеличаването на натиска по границите, предава Reuters.

Европейската агенция за гранична охрана (Frontex) отчете около 330 000 нелегални пристигания през миналата година, най-високото ниво от 2016 г. насам, с рязко увеличение на натиска по маршрутите през Западните Балкани.

"Имаме огромно увеличение на незаконно пристигащи мигранти“, сподели комисарят по вътрешните работи Илва Йохансон в рамките на срещата на 27-те министри на миграцията от ЕС. "Имаме много ниски нива на обратното им връщане и виждам, че можем да постигнем значителен напредък тук“, допълни тя.

Дания, Нидерландия и Латвия бяха сред държавите, които призоваха за по-голям натиск чрез въвеждането на визи и помощ за около 20-те страни - включително Ирак и Сенегал - които ЕС смята, че не успяват да си сътрудничат за обратното приемане на свои граждани, нямащи право да пребивават на територията на Европа.