Държавите-членки на ЕС ще трябва да изготвят обща позиция относно молбите за влизане на руски граждани, които бягат от страната си заради войната в Украйна, заяви Европейската комисия в четвъртък, докато Москва определи като преувеличени съобщенията за бягство на наборни войници от страната, след като президентът Владимир Путин нареди частична мобилизация на резервистите, предаде Reuters.

"Ще трябва да имаме обща позиция на равнище ЕС" по въпроса за заявленията, тъй като може да последват голям брой молби за влизане от Русия, заяви говорител на Европейската комисия.

Въпреки това институцията добави, че държавите членки ще трябва да оценяват тези молби за всеки отделен случай, като вземат предвид основните права и законодателството в областта на предотавяне на убежище.

Но "ние, Европейският съюз, по принцип сме солидарни с руските граждани, които имат куража и смелостта да се противопоставят на това, което прави режимът, особено когато става въпрос за незаконната война в Украйна", заяви Петер Стано, говорител на изпълнителния орган на ЕС.