Европейската комисия обяви в понеделник, че е решила да не удължава извънредните мерки, въведени миналата година, за да предпази потребителите от скок на цените на енергията, добавяйки, че тези мерки са помогнали да допринесат за успокояване на европейските енергийни пазари, пише Reuters.

В края на 2022 г. 27-членният Европейски съюз беше в разгара на остра енергийна криза, подхранвана от нахлуването на Русия в Украйна, като тогава държавите-членки инвестираха стотици милиарди евро в данъчни облекчения, дарения и субсидии за справяне с кризата.

"Комисията потвърждава, че няма да предложи удължаване на тези кризисни мерки“, се казва в изявление, където се припомня, че те включват мерки за намаляване на търсенето на електроенергия, тавани на приходите за електроцентрали и правила за определяне на цените на дребно.

Добавя се, че цените на електроенергията вече са намалели до по-малко от 80 евро/МВч, а цените на газа не само са паднали, но и са се стабилизирали, до степен, че скоковете на цените на електроенергията, наблюдавани през 2022 г., се считат за "по-малко вероятни да се появят през предстоящата зима“.

Комисията отбелязва също, че някои аспекти на спешните мерки са били включени в нейните предложения за по-дългосрочни структурни корекции в структурата на пазара на електроенергия.

Тези предложения имат за цел да се опитат да увеличат използването на договори за електроенергия с фиксирана цена, да предпазят потребителите от скокове на цените и да ускорят преминаването към възобновяема енергия.