До 5 декември Европейският съюз ще финализира подготовката на необходимите разпоредби, които ще направят възможно изпълнението на решението за налагане на ембарго, както и таван на цените на руския петрол. Това обяви европейският комисар по енергетиката Кадри Симсон в интервю за Reuters.

"Нашите санкции се отнасят за суров петрол за страните-членки на ЕС, така че няма да купуваме руски петрол от 5 декември. Покрихме възможна разлика в цените на петрола за международните купувачи с осмия пакет от санкции", обясни Симсън.

Тя също така отбеляза, че страните от Г-7 продължават да обменят мнения относно начините за прилагане на ограничения върху руския петрол. "Целта, разбира се, е до 5 декември да завършим работата по споразумение с Г-7. Вярвам, че ще чуете нещо ново през следващата седмица“, добави комисарят.

На 3 юни Съветът на ЕС прие шестия пакет санкции срещу Руската федерация, включително отложено ембарго върху морските доставки на петрол и петролни продукти от Русия. Забраната за морски доставки на петрол бе отложена със срок от шест месеца, до началото на декември, а за петролни продукти - с осем месеца, до февруари 2023 г. България ще може да получава руски петрол и петролни продукти по море до края на 2024 г., Хърватия - до края на 2023 г.

На 5 декември САЩ, ЕС и Обединеното кралство също възнамеряват да въведат в сила забрана на техните компании да предоставят транспортни, финансови и застрахователни услуги за танкери, превозващи петрол от Русия, освен ако руските доставки не се плащат на цена, която не надвишава нивото, което трябва да бъде договорено от държавите от ЕС и Г-7.