Лидерите на Европейския съюз се съгласиха в четвъртък да подкрепят обновяване на единния пазар, опростени регулации и други стъпки, за да се гарантира, че блокът може да се конкурира със Съединените щати и Китай като индустриален лидер в зелените и цифрови технологии, предава Reuters.

Високите цени на енергията и Законът за намаляване на инфлацията на президента на САЩ Джо Байдън, който предлага 369 милиарда долара зелени субсидии, които често се прилагат само за продукти, произведени в Северна Америка, повишиха опасенията на ЕС от изселване на европейската индустрия.

Конкурентоспособността на Европа по отношение на двете най-големи икономики в света се превърна в основен проблем 30 години след създаването на вътрешен пазар, който до голяма степен е безпроблемен за стоки, но не достига за услуги.

Премиерът на Нидерландия Марк Рюте заяви, че е жизненоважно да се намали бюрокрацията и да се извлече максимална полза от единния пазар.

"Вътрешният пазар е от жизненоважно значение за нашето благоденствие“, отбеляза той, добавяйки, че е помогнал Нидерландия да се нареди сред най-богатите страни в света.

Лидерите на ЕС, които се срещат в Брюксел от четвъртък за двудневна среща на върха, заявиха, че единният пазар е от съществено значение за бъдещия икономически растеж, като същевременно подчертаха областите за подобрение.

"Европейският съвет призовава за амбициозни действия за завършване на единния пазар, по-специално за цифрови услуги и услуги“, се казва в заключенията от срещата.

В заключенията също така се призовава за напредък в области за подобряване на дългосрочната конкурентоспособност на Европейския съюз.

Те включват опростяване на регулирането и намаляване на бюрократичните тежести, като например чрез ускоряване на процедурите за издаване на разрешения за зелени или цифрови проекти.

Лидерите също настояха за завършване на съюза на капиталовите пазари, за да се улесни достъпът до частни инвестиции, повече разходи за научни изследвания и иновации и стъпки за увеличаване на използването на цифрови инструменти в цялата икономика.

Един въпрос на потенциално разделение е степента, до която правилата за държавна помощ трябва да бъдат облекчени, за да се позволи насочването на публични средства към чисти технологии, въпреки че лидерите не са обсъдили това подробно на срещата на върха.