Европейският съюз планира да санкционира няколко ирански компании за доставка на дронове на Русия. Това заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, съобщава изданието Politico.



Иранската революционна гвардия е предоставила на Русия безпилотни самолети "за атакуване на гражданска инфраструктура в Украйна", изтъкна Фон дер Лайен в изявление за пресата. "Ето защо за първи път в историята ние добавяме субекти от трети страни към руските санкции за стоки с двойна употреба". 

Общо седем ирански компании сега са изправени пред пълна забрана да продават чувствителни стоки на Русия, подчерта Фон дер Лайен, добавяйки, че още компании от други страни може да бъдат добавени към списъка по-късно.

Забраните са част от по-широк пакет от санкции, който ЕК предлага и който се надява да бъде приет преди годишнината от нахлуването в Украйна на 24 февруари. Това ще бъде 10-ият кръг от санкции на ЕС, насочени към парализиране на военната икономика на Русия. Посланиците на ЕС, които се срещат по-късно през деня,  трябва да се одобрят плановете.

"Путин не само води брутална война на бойното поле, но и атакува цивилни и агресорът трябва да плати за това“, заяви Фон дер Лайен.

Русия многократно е използвала произведени в Иран атакуващи безпилотни самолети Shahed при своите въздушни бомбардировки над украински градове.

ЕС също така ще се насочи към руската дезинформация и ще наложи повече търговски ограничения върху промишлени продукти и продукти с двойна употреба, отбеляза Фон дер Лайен, и ще забрани износа на повече електрически компоненти, които могат да се използват в руски оръжейни системи. "С това забранихме всички технологични продукти, открити на бойното поле“, подчерта тя.

Комисията също така е готова да санкционира още 100 допълнителни души и компании, заяви Върховният представител на ЕС по външните въпроси и политиката за сигурност Жозеп Борел на същата пресконференция.