Европейската комисия ще представи в следващите дни директива, позволяваща изземването на замразените активи на руски физически и юридически лица, съобщава вестник The Irish Times, като се позовава на еврокомисаря по правосъдието Дидие Рейндерс.

По думите му новата директива ще даде възможност "не само за замразяване, но и за конфискация на активи". За тази цел Европейският съюз ще добави заобикалянето на санкциите към списъка на "престъпленията в ЕС“, което трябва да позволи на различните държави в Общността да възприемат общ подход към подобни случаи. Както отбеляза Рейндерс, ЕК възнамерява да приеме новата директива до няколко месеца и "да премине към прилагането" й възможно най-скоро след това.

Изданието допълва, че ако физическо или юридическо лице бъде признато за виновно за избягване на санкции, европейските власти ще имат възможност да конфискуват замразените активи. Отбелязва се, че прехвърлянето на санкционирани активи на роднини или сложна правна структура вече може да бъде причина за обвинение в опит за заобикаляне на санкциите.

"Ако можем да конфискуваме [руските средства], тогава можем да ги прехвърлим на украинците и точно към това се стремим“, обясни Рейндерс. Той смята, че част от средствата за възстановяване на Украйна "трябва да бъдат от Русия, а не само от международната общност".

Според The ​​Irish Times ЕС проучва възможността да използва замразени от ЕС резерви на руската централна банка, за да "притисне“ Москва в хода на потенциални мирни преговори, за да я принуди да финансира следвоенното възстановяване на Украйна.