ЕС обяви, че ще предоставя до 5 милиарда евро (10.06 милиарда лева) годишно през следващите четири години за нуждите на отбраната на Украйна чрез средствата на "специален раздел“ в рамките на Европейския механизъм за подкрепа на мира, предаде The Guardian.

Върховният представител на ЕС по външните въпроси и политиката за сигуност Жозеп Борел е заявил, че:

Това все още е същият инструмент, Европейският механизъм за мир, който работи много добре и ние ще продължим да го използваме, но със специална глава вътре в него, със специфично финансиране.

Съюзът ще "трансформира съществуващата подкрепа в дългосрочен ангажимент към сигурността и устойчивостта на Украйна. Дипломати са потвърдили, че обсъжданата военна помощ е пет милиарда евро годишно за четири години – 2024 до 2027 г. – но един от тях е предупредил, че преговорите са в "ранен етап“.

На външните министри на ЕС е показан планът на срещата на Съвета по външни работи, но по-подробен дебат ще се състои на 31 август на срещата им в испанския град Толедо.

Някои държави-членки, по-специално Унгария, може да се противопоставят на идеята и окончателното политическо одобрение.

Германският външен министър Аналена Бербок не е оспорила цифрата от 20 милиарда (40.25 милиарда лева), когато е попитана.

"За това имаме нужда от много, много големи финансови ресурси, за по-нататъшна подкрепа на Украйна във военната област, за да може да реализира правото си на самоотбрана. Всичко трябва да върви ръка за ръка. Не е достатъчно просто да хвърляме числа, трябва да бъде логично и смислено свързано и ние ще говорим за това днес, но и през следващите месеци", е заявила тя.