Европейската комисия планира да предложи таван на цените на природния газ след 24 ноември, предава Reuters.

Държавите от Европейския съюз от месеци обсъждат дали да ограничат цените на газа, докато Блокът се бори да овладее растящата инфлация и цените на енергията, движени от Русия.

Еврокомисарят по енергетиката Кадри Симсон подчерта, че Комисията, която изготвя политиките на ЕС, ще предложи таван след среща на енергийните министри на Общността на 24 ноември, в рамките на която се очаква да инструктират изпълнителната власт на Блока да продължи с предложението.

"Ще действаме бързо и ще направим законово предложение веднага, след като министрите ни упълномощят да го направим“, каза Симсън в интервю в кулоарите на срещата на върха за климата COP27 в Египет.

"Написахме си домашното. Мисля, че този вид таван на цените може да ни позволи да успокоим пазара... също така премахва риска изобщо да не получим доставки“, увери комисарят.

Страните от ЕС са разделени относно това дали да наложат таван на цените на газа. След като бъде предложена от Комисията, засилено мнозинство от поне 15 държави ще трябва да одобри мярката.

Белгия, Полша, Италия и Гърция поискаха Брюксел да предложи горна граница на цената на газа преди 24 ноември и заплашиха да блокират други политики на ЕС, включително правила за разрешаване на по-бързи възобновяеми енергийни източници, ако не бъде предложено ограничение.

Други, включително Германия, най-големият потребител на газ в Европа, предупреждават, че ограничаването на цените може да накара страните да се борят за доставки на международните газови пазари.

Планираният таван на цените на газа, който Комисията очерта в документ, споделен със страните от ЕС късно във вторник, ще влезе в сила, ако цените скочат до предварително определено ниво.

"Не искаме да спрем пазара като такъв. На глобалния стоков пазар не можем да привлечем тези обеми, освен ако нашите цени [на газ] не са конкурентни спрямо другите световни региони, а именно азиатския пазар“, подчерта Симсън.

Документът, споделен със страните от ЕС, не уточнява ценовото ниво, което ще се използва, но в текста се уверява, че планът ще бъде незабавно спрян, ако причини "непреднамерени пазарни сътресения“, които вредят на енергийната сигурност на Европа.