Повече от 15 хиляди войници от въоръжените сили на Украйна ще бъдат обучени като част от общоевропейска мисия за обучение на украинската армия, съобщи в понеделник Der Spiegel, цитирайки високопоставени европейски дипломати.

През последните седмици държавите от ЕС се съгласиха около 15 000 украински войници да преминат обучение и допълнително образование в страните от ЕС възможно най-скоро. Предвижда се над 3000 военнослужещи да преминат тактическа подготовка, част от военните ще бъдат обучени на сапьорски умения, пише изданието. Подробностите за общоевропейската мисия се планира да бъдат договорени в Брюксел следващата седмица, решението за стартиране на програмата ще бъде взето на 17 октомври на среща на външните министри на ЕС, казаха източниците.

Според изданието по време на първоначалните дискусии редица държави, включително Полша, са предложили създаването на "единен“ тренировъчен лагер, който да бъде разположен близо до границата с Украйна и да се използва за обучение на "цели части, до батальони“. Германия обаче, която също възнамерява да участва в мисията, отхвърли инициативата, отбелязвайки, че създаването на такава тренировъчна база "ще отнеме много време“.

"В крайна сметка страните постигнаха компромис. Варшава ще отговаря за създаването на щаба на силите за сметка на Европейския съюз“, заявява събеседникът на изданието.

В същото време държавите от ЕС се споразумяха да не създават единен център за обучение и да провеждат обучение на базата на националните въоръжени сили. "По-конкретно, сухопътните сили на Бундесвера ще отговарят за обучението на украински командири по тактика; в Германия също се планира да се организират програми за сапьори, лекари и други специалисти“, обобщава Der Spiegel.

Министрите на отбраната на страните от ЕС на 30 август на неформална среща в Прага изразиха подкрепа за началото на работата по определяне на параметрите на мисията на ЕС за обучение на украинската армия. В същото време ръководителят на дипломацията на ЕС Жозеп Борел на пресконференция след срещата подчерта, че на нея не са взети официални решения, тъй като тя е неофициална.

Полша, Германия, Нидерландия, Белгия и редица други държави вече потвърдиха намерението си да участват в мисията за обучение на украинските военни. На свой ред унгарският външен министър Петер Сиярто заяви след обявяването на плановете на Брюксел, че мисията за обучение на въоръжените сили на Украйна не трябва да се извършва на ниво ЕС и този въпрос трябва да "се отнася към националната компетентност“.