Представители на здравните власти в страните от Европейския съюз ще проведат разговори в сряда за координиран отговор на скока на инфекциите с COVID-19 в Китай. Това обяви шведското председателство на ЕС, след като преговорите през декември приключиха без решения по въпроса, предава Reuters.

На подобна среща на 29 декември, проведена онлайн сред над 100 представители на правителствата на ЕС, здравните агенции на Общността и Световната здравна организация, Италия призова останалата част от Блока да последва примера й и да тества пътниците от Китай за коронавирус, след като от 8 януари Пекин премахне ограниченията за пътуване. Част от страните-членки на ЕС обаче не виждат необходимост от подобни мерки.

"В сряда, 4 януари, има планирана среща за интегрирано политическо реагиране при криза за актуализиране на ситуацията с COVID-19 в Китай и за обсъждане на възможни мерки на ЕС, които да бъдат предприети по координиран начин“, каза говорител на шведското председателство на ЕС.

Европейският съюз трябва да обмисли незабавно разширяване на геномното секвениране на инфекциите с COVID-19 и мониторинг на отпадъчните води, включително от летищата, за откриване на нови варианти на коронавируса предвид нарастването на броя на заразените в Китай. Това призовава еврокомисарят Стела Кирикиадес в писмо до министрите на здравеопазването на страните от Общността, цитирано по-рано от Reuters.

В текста Кириакидес подчертава, че Блокът трябва да бъде "много бдителен“, тъй като Китай премахна ограниченията за пътуване на 8 януари, а епидемиологични и тестови данни за азиатската страна са доста оскъдни.

Кириакидес посъветва министрите да оценят настоящите си практики за геномно секвениране на коронавируса "като незабавна стъпка“.Ако се появи нов вариант, блокът трябва да го открие рано, за да може да реагира бързо, пише още еврокомисарят.